رئیس جمهور امریکا با دفاع از توافق هستهای گروه 1+5 با ایران، به انتقادهای فزاینده اسرائیل و کنگره امریکا واکنش نشان داد.
باراک اوباما، روز دوشنبه (25 نوامبر، 4 آذر) تصریح کرد: «نمیتوان در را به روی دموکراسی بست و راهحلهای صلحآمیز برای مشکلات جهان را نادیده گرفت .»
وی افزود: «نمیتوانیم خود را به چرخه بیپایان درگیری و مناقشه متعهد کنیم؛ مذاکرات سخت و مناقشه ممکن است در روند سیاسی امری آسان باشد، اما برای امنیت ما امری درست نیست.»
رئیس جمهور امریکا در اظهارات خود سعی داشت قانونگذاران این کشور را به حمایت از توافق موقت 24 نوامبر میان ایران و پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل شامل امریکا، انگلیس، روسیه، فرانسه و چین، به علاوه آلمان (1+5) ترغیب کند.
توافق هستهای تهران و شش قدرت جهان خشم و اعتراض رژیم اسرائیل را نیز برانگیخته است.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم اسرائیل به توافق ایران و گروه 1+5 به شدت واکنش نشان داده و آن را «اشتباهی هولناک» دانسته است.
نتانیاهو در اعتراض به این توافق گفته است: «برای اولین بار، قدرتهای اصلی جهان با بیاعتنایی کامل به تحریمهای سازمان ملل، درباره ادامه غنیسازی اورانیوم در ایران به توافق رسیدند.»
وی افزود: «اسرائیل به این توافق ملزم نیست.»
در همین حال، مشاور امنیت ملی نخست وزیر رژیم اسرائیل روز دوشنبه (25 نوامبر، 4 آذر) برای گفتوگو درباره ایران به واشنگتن سفر کرد.
جان کری، وزیر امور خارجه امریکا نیز از توافق روز یکشنبه (24 نوامبر، 3 آذر) با ایران به شدت حمایت کرده و آن را امری درست دانسته است.
کری تصریح کرده است: «معتقدیم این، کاری درست بوده است تا محک زده شود آیا آنان به واقع به جهان نشان خواهند داد که برنامه صلحآمیز هستهای دارند یا خیر.»
این درحالی است که قانونگذاران امریکا درباره این توافق ابراز بدبینی کردهاند.
لیندسی گراهام، سناتور امریکا با بیان این که درباره این توافق «بسیار نگران» است، مدعی شده، این توافق به ایران اجازه میدهد به غنیسازی اورانیوم ادامه دهد و از یک بازی پایانی «بسیار فاصله» دارد.
هری رید، رهبر اکثریت نمایندگان مجلس سنا امریکا نیز از امکان اقدام سنا در پیگیری تحریمهای شدیدتر علیه ایران به رغم توافق هستهای ژنو میان تهران و گروه 1+5 خبر داده است.
رید توافق ایران و شش قدرت جهان را «گام مهم نخست» دانسته، اما درباره میزان درستی و شایسته بودن آن ابراز تردید کرده است.
نمایندگان سنا در حالی از امکان تحریمهای شدیدتر علیه ایران سخن میگویند که اوباما میتواند هر گونه تحریم شدید مصوب کنگره را در صورتی که با دستور کار سیاست خارجی وی مغایر باشد، وتو کند.
منبع : پرس تی وی