اطرافیان شما مانند بسیاری از افراد دیگر از آدمهایی که زیاد حرف میزنند لذت نمیبرند .
پس اگر میخواهید برای آنها جذابیتی داشته باشید، تا جایی که امکان دارد مختصر و مفید صحبت کنید و از پرحرفی پرهیز کنید.
شاید تاکنون این سۆال برای شما به وجود آمده است که چرا بعضیها در یک جمع خانوادگی و در جمع دوستان به راحتی صحبت میکنند و صحبتهای آنان برای همه جذاب و زیبا به نظر میرسد و اگر حتی یک ساعت هم در جمعی صحبت کنند ، کسی از حرفهای آنان خسته و ملول نمیشود، اما در مقابل خود شما برای صحبت کردن در یک جمع دوستانه دچار استرس میشوید و آنچنان که باید و شاید نمیتوانید کلمات را ادا کنید و اصلاً صحبتهای شما برای دیگران جذابیتی ندارد.
همه این مشکلات از آنجا آغاز میشود که فکر میکنید حرف زدن و سخنرانی در یک جمع کوچک احتیاج به هیچ مهارتی ندارد و هر فردی میتواند به راحتی حرف بزند و دیگران را به خودش جذب کند. در حالی که صحبت کردن نیز مانند بسیاری از مسائل دیگر فوت و فنهای خودش را دارد و اگر برخی از افراد به صورت ذاتی این فوت و فنها را رعایت میکنند، اما برای اینکه شما بتوانید با جذابیت و زیبایی سخن بگویید باید برخی از مهارتها را فرا بگیرید .
بعد از طی این مراحل ، خواهید دید که انگار در سخن گفتن شما معجزه شده و جذابیت حرفهای شما چندین برابر شده است.
در این مقاله به برخی از مهمترین مهارتهای سخن گفتن در میان جمع و دوستان که جذابیت حرفهای شما را چند برابر میکند اشاره میکنیم:
با صدای بلند صحبت نکنید
برخی از افراد برای اینکه دیگران به حرفهای آنان گوش بدهند، تن صدای خود را چند برابر میکنند، این کار نه تنها دیگران را تشویق به گوش دادن سخنان شما نمیکند بلکه آنها را از شما دورتر نیز میکند. آهسته سخن بگویید، چرا که این کار بر متانت و شخصیت شما میافزاید و دیگران را کنجکاو میکند که صحبتهای شما را گوش کنند.
این همان مهارتی است که لقمان حکیم به فرزندش آموخت و او را توصیه کرد که آهسته سخن بگوید:
(وَ اقْصِدْ فی مَشْیِکَ وَ اغْضُضْ مِنْ صَوْتِکَ إِنَّ أَنْکَرَ الْأَصْواتِ لَصَوْتُ الْحَمیرِ: و در راه رفتنِ خود میانهرو باش، و صدایت را آهسته ساز، که بدترین آوازها بانگ خران است) (لقمان : 19)
حرفهایی که خودتان به آن اعتقاد دارید بزنید
اینکه دیگران مشاهده کنند بین شخصیت شما و حرفهایی که به زبان میآورید ، هزاران فرسنگ راه فاصله است سبب میشود که آنها علاقه ای به شنیدن و گوش دادن به حرفهای شما از خود نشان ندهند و به هر طریقی مانع ادامه صحبتهای شما بشوند.
اگر میخواهید حرفهایتان جذاب باشد دقیقاً همان حرفهایی را بزنید که ؛
اولاً خودتان به آن باور دارید و دوماً به آنها عمل میکنید و تنها در حد یک شعار نیست. اگر اینگونه سخن بگویید دیگران را به حرفهای خودتان جذب خواهید کرد وگرنه، نه تنها جذابیتی برای دیگران نخواهید داشت بلکه سبب میشوید که دیگران شما را مذمت کنند چنانچه خداوند متعال نیز اینگونه افراد را در آیات الهی مذمت کرده است:
(یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لِمَ تَقُولُونَ ما لا تَفْعَلُونَ *کَبُرَ مَقْتاً عِنْدَ اللَّهِ أَنْ تَقُولُوا ما لا تَفْعَلُون: ای کسانی که ایمان آوردهاید، چرا چیزی میگویید که انجام نمیدهید؟ نزد خدا سخت ناپسند است که چیزی را بگویید و انجام ندهید)(الصف: 2-3)
اگر میخواهید حرفهای شما جذابیت داشته باشد شنونده خوبی باشید
ابتدا به حرفهای دیگران با دقت توجه کنید و از میان آنان بهترینها را یاد بگیرید، گوش کردن شما به صحبتهای دیگران فوائد فراوانی دارد:
میتوانید حرفهای مهم و زیبا را یاد گرفته و در زندگی خود جاری و ساری کنید.
میتوانید در بین دوستان دیگر آنها را بازگو کنید
و نتیجه مهم دیگر اینکه وقتی دیگران می بیننند شما به حرفهای آنان گوش کردهاید آنها نیز با شور و اشتیاق دیگری به صحبتهای شما گوش فرا میدهند :
(الَّذینَ یَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَیَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولئِکَ الَّذینَ هَداهُمُ اللَّهُ وَ أُولئِکَ هُمْ أُولُوا الْأَلْبابِ: به سخن گوش فرا میدهند و بهترین آن را پیروی میکنند؛ اینانند که خدایشان راه نموده و اینانند همان خردمندان) (الزمر: 18)
مختصر و مفید سخن بگویید
اطرافیان شما مانند بسیاری از افراد دیگر از آدمهایی که زیاد حرف میزنند لذت نمیبرند .
پس اگر میخواهید برای آنها جذابیتی داشته باشید، تا جایی که امکان دارد مختصر و مفید صحبت کنید و از پرحرفی پرهیز کنید، چنانچه حضرت خضر علیهالسلام در یکی از توصیه های خود به حضرت موسی او را از زیادهگویی نهی کرده است:
(قال الخضر «یا طالب العلم! إنَّ القائل أقلُّ ملالةً من المستمع فلا تملّ جلسائک اذا حدّثتهم و لا تکوننّ مکثارا بالنطق ... فان کثرة النطق تشین العلماء و تبدی مساوی السخفاء: ای جوینده دانش! گوینده کمتر از شنونده خسته میشود. پس هنگامی که برای شنوندگان خویش سخن میگویی، آنان را خسته نکن، هرگز پرگو و یاوه گوش نباش زیرا پرگویی دانایان را لکه دار میکند و بدیهای سبک مغزان را آشکار میسازد.») (بحارالانوار، ج 77، ص 177)
از الفاظ غیر اخلاقی استفاده نکنید
سعی کنید همیشه در صحبتهای خود متانت و و ادب و اخلاق را در حد توان رعایت کنید و از بکار بردن الفاظ زشت و مستهجن خودداری کنید چرا که این کار سبب میشود که افراد با شخصیت به حرفهای شما گوش ندهند چنانچه امیرمۆمنان علی علیهالسلام فرمودند:
(إیاک و ما یُستهجن من الکلام فأنّه یحبس علیک اللئامُ و ینفر عنک الکرام؛ از گفتن سخن زشت پرهیز کن؛ زیرا فرومایگان را در اطرافت نگه میدارد و گران پایگان را از اطرافت پراکنده میسازد.) (غررالحکم، ح 2720)
این موارد مهمترین اصولی بود که با توجه به بنای اختصار در این مقاله توانستیم به آنها اشاره کنیم .
اصولی که با به کار گرفتن آنها متوجه تأثیر و جذابیت کلام خود در بین دیگران خواهید شد.